fbpx

Studietur

Annethvert år reiser vi på studietur til Venezia-biennalen – en av de viktigste arenaene for samtidskunst i verden. Avhengig av når du starter på kunstskolen får du oppleve eventyret Venezia i enten ditt første eller andre skoleår. Byen tilbyr alt en kunststudent kan ønske seg: En labyrint av kanaler og smug man kan utforske. Små kaféer og restauranter. Sliten av all kunstnen? Hva med italienske espress og gelato for å våkne litt opp, eller fersk pasta Vongole hvis man er litt mer sulten?

Fra studieturen 2024 til Venezia: Et vanlig syn på kvelden – fulle restauranter og travel trafikk med taxibåter, bussbåter og romantiske gondoler på hovedkanalen Grand Canal.

Første & andre studieår

Annethvert år drar begge årstrinn samlet til en utenlands metropol sammen med rektor og hovedfaglærere. Studieturen er obligatorisk. 

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne

  • Oppleve og se historisk kunst, samtidskunst, arkitektur m.m. ved besøk av utstillinger, museer og biennaler
  • Få en oversikt over viktige utstillingsarenaer i Europa
  • Få en oversikt over viktige kulturhovedsteder i Europa

De siste årene har Venezia vært målet for studieturen, men av og til vil det være andre interessante arenaer vi ønsker å besøke f.eks: 

  • Documenta: Documenta, som finner sted i Kassel, Tyskland, er en betydelig utstilling for samtidskunst som holdes hvert femte år.Manifesta: En europeisk nomadebiennalen som i år (2024) arrangeres i Barcelona 

Søk studieplass her!

Om Venezia-biennalen

Venezia-biennalen er en prestisjetung internasjonal kunstutstilling som arrangeres hvert annet år i Venezia, Italia. Den 60. utgaven, kuratert av Adriano Pedrosa, går fra 20. april til 24. november 2024. Årets tema, «Stranieri Ovunque – Foreigners Everywhere», utforsker utlendingers gjennomgripende tilstedeværelse og innflytelse i samfunnet og kunsten.

Utstillingen er delt inn i to seksjoner: «Nucleo Contemporaneo», med fokus på samtidsspørsmål som queer, outsider, folkekunstnere og urfolk, og «Nucleo Storico», som fremhever 1900-tallsverk fra Latin-Amerika, Afrika, Midten Øst og Asia. Biennalen har 86 nasjonale paviljonger og ulike sidebegivenheter over hele Venezia. For mer informasjon, besøk den offisielle nettsiden til Veneziabiennalen.

En av grunnene våre for å reise til Venezia er at vi samtidig kan besøke øya Murano, kjent for sitt utsøkte glasshåndverk. I 1291 ble all glassproduksjon flyttet til Murano for å forhindre branner i Venezia og beskytte forretningshemmeligheter. Denne isolasjonen fremmet innovasjon, noe som førte til teknikker som cristallo og lattimo.

Murano-glassmakere ble høyt verdsatt. Glassindustrien blomstret, og produserte intrikate deler som perler, speil og lysekroner. Til tross for utfordringer som Napoleons erobring, forble Murano et globalt symbol på glasskunst, med sine levende kreasjoner som gjenspeiler århundrer med tradisjon og dyktighet.

Selv om hovedfokuset vårt er å reise på studietur til en av de store europeiske samtidskunstutstillingene tar vi med jevne mellomrom mindre turer i Norge. Steder vi har besøkt er selvfølgelig Munch-museet og Nasjonalmuseet som hvert år kommer med nye interessante utstillinger. I nærheten er også Bomuldsfabrikken i Arendal, Kunstsiloen i Kristiansand og et steinkast unna ligger Porsgrunn og Skien med fire relevante utstillingssteder.

Telemark Kunstsenter, et av de 14 kunstnerstyrte kunstsentrene i Norge. Spriten Kunsthall som er en unik kommunal satsing: kunsthall, fellesverksted, konsertscene og atelierfellesskap, Skien Kunstforening – en tradisjonsrik medlemsstyrt forening og Kunsthall Grenland i Porsgrunn som også har porselensverkstedet 1400 grader. Sammen arrangerer disse fire Greenlight-triennalen som er en triennale med fokus på kunst som jobber med problemstillinger rundt miljø ofg natur. Kunstskolen har to ganger deltatt på Triennalen på workshops, forelesninger og som utstillere.

studietur

På studietur til Ole Morten Rokvam. Studentene fikk besøke og bruke verkstedene hans og var med på brenning med vedfyrt ovn – en opplevelse hvor vi fyrte hele natten i Ole Mortens hjemmelagde ovn. Vedfyrte keramiske ovner har blitt brukt siden antikken: De tidligste kjente ovnene som dateres tilbake til rundt 6000 fvt. Disse ovnene kan nå høye temperaturer, vanligvis opp til 1300°C , som er tilstrekkelig for å brenne porselen og annen keramikk.