fbpx

Møt lærerne!

Kragerø kunstskole er en skole som både underviser i de klassiske teknikkene og undersøker nye uttrykk og teknikker. En liten stab med lærere og administrasjon sørger for kontinuitet for studentene: De underviser i sine fagfelt, følger studentene gjennom sin skolegang, ser utvikling, tilpasser undervisningen og fungerer som faste holdepunkter for studentene.

I tillegg til de faste lærerne henter vi inn gjestelærere som tar med seg sine unike arbeidsmetoder, teknikker og tanker rundt det å lage kunst. Hvert år bruker vi skolens store nettverk og setter sammen et så interessant, relevant og nyskapende skoleår som mulig. Gjennom korte og intensive prosjektperiodene skaper vi stor variasjon for studentene og sørger for at skolen alltid er oppdatert på hva som skjer i samtidskunsten. Denne siden viser noen av lærerne som har undervist på skolen.

Kari Skoe Fredriksen

Kari Skoe Fredriksen

Rektor

Hovedlinjen for Karis kunstnerskap er å videreforedle elementer fra alle former for keramisk industri. Hennes motivverden spenner fra det private og humoristiske, til det konseptuelle, ornamentale og historiske refererende. Både i forhold til menneskelige og arkitektoniske problemstillinger.

I tidligere prosjekter har hun blant annet laget bilder hvor tallerkenene er piksler, installasjoner hvor tallerkenene er kulisser eller politiske kommentarer, og skulpturer eller objekter hvor tallerkenstabler imiterer andre former.

Kari er skolens rektor. Hun har i mange år arbeidet som kunstner og undervist ved Kunstakademiet i Bergen (KMD UiB). Hun har i tillegg vært fagpolitisk engasjert både lokalt og nasjonalt og jobbet for bedre vilkår for de visuelle yrkene.

Utdannelse: Kunstakademiet i Bergen (KHiB), Keramikk

Hanna Sophie Lunøe

Hanna Sophie Lunøe

Administrativ leder

Hanna har vært ansatt som administrativ leder siden våren 2021.

Hun har lang jobberfaring innen administrasjon,  HR og IT koordinering.

Oppvokst i Kragerø, men bodd 17 år vekk før hun vendte tilbake til hjembyen igjen med mann og 3 barn.

Utdannelse: Grunnfag i kunsthistorie ved UiO, og en Bachelor of International Communication ved UNITEC New Zealand.

Vibeke Frost Andersen

Vibeke Frost Andersen

Lærer, Kunstfaglig koordinator

Vibekes arbeider diskuterer landskapet, hvordan blir landskapet (re)produsert og (re)presentert, og hvilke spor av politiske og økonomiske prosesser kan man finne i det? Hun bruker offentlige dokument og data sammen med feltundersøkelser som grunnlag for arbeidene hennes som kan ta form i utendørs intervensjoner, bilde, film, tekster og foredrag.

På skolen er Vibeke fagansvarlig og jobber med å skreddersy skoleåret for studentene, henter inn nye gjestelærere og passer på at skolen følger fagplanen.

Utdannelse: University of Wales Institute Cardiff, MFA Kunst og Offentlige Rom KHiO, Universitetskurs i kunsthistorie, skulptur og fotografi.

 

Bård A. Tørdal

Bård A. Tørdal

Faglærer, Digitale Fag, Grafisk Design, 3D-modellering, 3D-print

Bård A. Tørdal er en konseptbasert kunstner som ofte jobber i en surrealistisk tradisjon. Han bruker robotikk og miniatyrer i arbeidene sine enten som enkeltstående skulpturer, eller i installasjoner og jobber i en kunstnergruppe med sin kone Hilde Tørdal.

På skolen har Bård ansvaret for den digitale undervisningen, grafisk design, digital foto, 3D-modellering og 3D-printing, men holder også kurs i alt fra prosjektplanlegging til preparering av blindrammer.

Utdannelse: Kunstakademiet i Trondheim, NTNU, Koninklijke Academie de Beeldende Kunsten Den Haag, Kunstskolen i Kabelvåg, masterkurs i entreprenørskap UiO

Bjørn Jenssen

Bjørn Jenssen

Faglærer, Keramikk, Tre, Metall

Bjørn er utdannet keramikker og kunsthåndverker. Han har jobbet lenge med trebåter og som knivmaker – i den siste tiden har han jobbet med keramikk og glass. Knivene hans har sterke skulpturelle uttrykk og blander materialer som edeltre, bein og metaller.

På skolen underviser Bjørn i keramikk, glassblåsing tre og metall og har ansvaret for skulpturverkstedene. Bjørn jobber også på Kunsthall Grenlands porselensverksted satsing 1400° noe som har resultert i flere samarbeid mellom skolen og Kunsthall Grenland; blant annet har vi vært med på en fantastisk utendørs vedfyring og workshop med keramikk-linjen fra KHiO.

Utdannelse: Kunsthøyskolen i Bergen (KHiB)

Grethe Gunneng

Grethe Gunneng

tidl. faglærer Land Art, Filosofi, Konsept & Rom

Grethe Gunneng har bakgrunn som tekstilkunstner og jobber med arbeidet i spennet mellom kunst og håndverk. Hun er inspirert av naturen: rå materialer som torv og tarmskinn, slipte stener og slitte tekstiler. På skolen jobbet hun fram til skoleåret 2024-25 med kunstfilosofi, kunstteori, land-art, installasjon, konsept og rom. Grethe er nå pensjonert, men vi håper hun kommer tilbake som gjestelærer med jevne mellomrom 🙂

Utdannelse: Høgskolen i Telemark, Universitetet i Tromsø, Kunstakademiet i Tromsø

Love Terins

Love Terins

Gjestelærer, Maleri

Love Terins (1993, Malmö, Sverige) bor og jobber i Oslo. Hun er utdannet ved Kunstakademiet/KHiO i Oslo og har tidligere stilt ut på Akershus Kunstsenter (Nitja), Studio17, Akademirommet, Galleri Golsa og KÖSK, og laget en offentlig utsmykning på Deichman, Demo Linderud. Hun har mottatt stipend fra Billedkunstnernes Vederlagsfond, FKDS (atelierstipend), Lomma Kommun og Lunds Konsthalls Vänner. Terins jobber også som lærer ved Einar Granum Kunstfagskole.

Utdannelse: 2015-2018 Konsthögskolan, Kandidatprogrammet. Kunstakademiet, Oslo
. 2013-2015 Österlenskolan för konst och design, Simrishamn.

Margrethe Kolstad Brekke

Margrethe Kolstad Brekke

Gjestelærer

Margrethe Kolstad Brekke (f. 1979) er en norsk tekstilkunstner bosatt i Rjukan. Brekke er utdannet ved Kunthøyskolen i Bergen, og er spesielt engasjert i det grønne skiftet og fornybar energi. I kunstprosjektet Luftballett samarbeider Brekke med studenter, ekstremsportsutøvere og en amerikansk poet om å få fart på det grønne skiftet.

Utdannelse: 2012- 2014 MFA, Fine Art. Bergen Academy of Arts and Design, Norway 2009- 2012 BA, Textile Art. Bergen Academy of Arts and Design, Norway 2011 European Textile Trainee Program. Tilburg, the Netherlands and Como, Italy 2002 – 2003 Visual Merchandising, Idefagskolen, Tønsberg, Norway 1999 – 2000 Fine Arts Foundationcourse 2nd year,Mølla Kunstskole,Moss, Norway 1998 – 1999 Fine Arts Foundationcourse 1st year, Einar Granums Kunstskole,Oslo, Norway

Anne Rolfsen

Anne Rolfsen

Gjestelærer, Fargelære

Anne Rolfsen er en norsk kunstner som bor og arbeider i Oslo. Hennes verker, kalt sentralkomposisjoner, kan sammenlignes med mandalaer eller kaleidoskop. De tar utgangspunkt i et ruteark med et sentrum hvor geometriske figurer får utfolde seg fra sentrum og utover mot rutenettets kant, og kan også minne om tradisjonelle håndverk som veving og broderi.

Utdannelse: Statens Kunstakademi, Oslo 1978-1984. Statens Håndverks- og Kunstindustriskole 1967-1971.

Pia Eikaas

Pia Eikaas

Gjestelærer, Fotografi

Pia Eikaas er en prosjektbasert kunstner fra Kristiansand som jobber med mange forskjellige typer medier blant annet skulptur, installasjon, foto og performance. Hun jobber også med sosiale prosjekt som kunstprosjektet Barnas Rutpluks, hvor alle barn i Kristiansand ble invitert til å sende inn sine ideer og forslag til nye skulpturer som skulle plasseres i byrommet.

Utdannelse: MFA Det Kongelige Danske Kunstakademi, Billedkunstskolerne

Tommy Sørbø

Tommy Sørbø

Foreleser, Kunsthistorie

Tommy Sørbø er en norsk forfatter, kunsthistoriker, og dramatiker.

Han har arbeidet som museumslektor på Nasjonalgalleriet, skrevet for en rekke norske institusjonsteater, blant annet Agder Teater, Teater Ibsen, Den Nationale Scene, Riksteatret og Sogn og Fjordane Teater. Han har skrevet for radioprogrammet Hallo i uken. Han er en populær kulturformidler og aktiv samfunnsdebattant, og har skrevet en rekke bøker om kunst og kultur, flere av dem med en humoristisk vinkling.

Utdannelse: Universitetet i Oslo

Helle Kaarem

Helle Kaarem

Gjestelærer, Maleri

Helle Kaarem arbeider med maleriets grunnleggende bestanddeler – farge, form, valg, illusjon og materie. Hun er interessert i tilværelsens tvetydighet og drama, og søker med maleriene å bearbeide livsopplevelsen og henvende seg til menneskers indre liv.

Utdannelse: 1993 Escuela Oficial “La LLotja“, Barcelona
“Graduado Oficial de Artes Aplicadas y Oficios Artisticos“ – maleri, glassmaleri
. 1988 – 93 Escola Massana, Barcelona Diplom – maleri, glassmaleri
1986 – 88 Strykejernet Maleskole, Oslo

Kirsten Opstad

Kirsten Opstad

Gjestelærer, Maleri

Kirsten Opstad (født 1978) er en norsk billedkunstner og poet. Opstad er utdannet ved Statens kunstakademi (2004) og Aschehougs forfatterskole (2013). Hun har hatt flere utstillinger, blant annet på Statens Høstutstilling, Kunstnernes Hus (2010), Pushwagner Galleri (2016), Klepp Kunstforening (2016)[1] og Bærum Kulturhus (2017).[2] Opstad er medlem av Landsforeningen Norske Malere, Norske Billedkunstnere og Unge Kunstneres Samfund.

Utdannelse: 1999 – 2004 Statens Kunstakademi, Oslo Høyskole (diplom) 2002- 2002 Academy of fine Art v/ prof Heimo Zobernig, Wien Utveksling 1997 – 1999 Kunstskolen i Rogaland

Line Solberg Dolmen

Line Solberg Dolmen

Gjestelærer

Line jobber primært med tekstiler, i form av veggtepper og installasjoner. En sentral tematikk er forflytning, mobilitet og navigasjon, noe Line begynte å fokusere på i masterarbeidet sitt. Her undersøkes blant annet migrasjon og nomadisk og fleksibel arkitektur, som telt og andre midlertidige tekstilkonstruksjoner, som ofte tilpasses lokale forhold og finner sin form ut fra dette. Line formidlet dette gjennom undersøkelser av patchwork- og quilteteknikker fra ulike deler av verden. Videre interesserer Line seg for hvordan objekter, materialer og idéer beveger seg, og at alt som omgir oss kommer fra et sted, har en tilknytning, et opphav, en tilhørighet.

Utdannelse: 2007-2010: BA Samtidskunst, Kunstakademiet i Tromsø 2004-2007: Strykejernet Kunstskole og Prosjektskolen 2000-2002: Svennebrev i kjole- og draktsøm

Ilona Buraka

Ilona Buraka

Gjestelærer, Kunsthistorie, Kunstteori, Dukkedesign

Ilona er fra Riga. Hun har mastergrad i arkitektur og pedagogikk. Har jobbet som lærer i visuell kunst, som foreleser og som kunstner i Latvisk Statsdukketeater.

Hun er en mester i dukkedesign, dukkelaging og figurteater og har hatt eget barneteater, og lager forestillinger og verksted for barn og voksne. Illona snakker 4 språk, morsmål er russisk

Utdannelse: Master Arkitektur & Pedagogikk

Esther Maria Bjørneboe

Esther Maria Bjørneboe

Gjestelærer Maleri, Tegning, Fargelære, Komposisjon

Billedkunstner Esther Maria Bjørnboe er maler og tegner, bor og arbeider i Oslo. Hun har mottatt Statens Garantiinntekt for Kunstnere og har en lang rekke utstillinger bak seg. Hun er innkjøpt til private og offentlige samlinger som bla UIO, UD, SMK og Nasjonalbibloteket, og har gjennomført utsmykkingsoppdrag for offentlige bygg i Oslo kommune og for KORO.

Parallelt med utstillingsvirksomheten har hun tatt oppdrag som avistegner/rettstegner for dagspressen; NRK, Dagsrevyen og Morgenbladet. Kunstpolitisk har hun, i tillegg til sin kunstnerpraksis, deltatt aktivt i diverse styrer relatert til Kunstscenen, blant annet Kunstnerforbundet, BONO, RSU – Oslo kommunes Kunstordning, KOPINOR, Lorck Schive Kunstpris, NBK og LNM.

Utdannelse: Institutt for Farge ved Statens Håndverks- og Kunstindustri Skole

Pierre Lionel Matte

Pierre Lionel Matte

Gjestelærer, Kunsthistorie

Pierre Lionel Matte (født 12. juni 1961) er en norsk billedkunstner. Han har bakgrunn fra klassisk tegnekunst, men er særlig kjent for installasjoner og fotografier, ofte kombinert med tekst og med et politisk, satirisk budskap om nasjonalisme og lokalpatriotisme.

Utdannelse: Studier i Poland, Chile, Bolivia (1993-94), Kunstakademiet i Trondheim, Einar Granum Kunstskole, Oslo

Karen Skog

Karen Skog

Gjestelærer, Performance, Kunstteori, Tre, Skulptur

Karen Skog  er en billedkunstner som arbeider med tegning, tekst, foto, selvbygde instrument, skulptur og funnet materialer i sine komplekse installasjoner. Karen er bosatt langt oppi Vinje, men er en viktig del av den faste staben ved kunstskolen hvor hun underviser i skulptur, tre og installasjon.

Utdannelse: Kunst- og designhøgskolen i Bergen, University for Applied Arts Wien, og Nordland kunst- og filmskole

Andrea Bakketun

Andrea Bakketun

Gjestelærer, Kunstnerisk Praksis

Andrea Bakketun er en billedkunstner som bor og jobber i Oslo. Ved å imøtegå observere og oversette energier, endringer og forfall i vår fysiske verden undersøker Bakketun tilstedeværelsen til naturens lover og hvordan de interagerer i våre liv. Hennes arbeider kommer både fra en sterk fascinasjon for det uhåndgripelige menneskelige sinn, og taktikkene vi bruker for å systematisere og forstå kreftene som omgir oss – gjennom vitenskap eller metafysikk. Bakketuns kunstnerskap kan karakteriseres som en kjedereaksjon av bevegelse, gjennom video, installasjon, performance, skulptur og tekst. Samarbeid og selv-initierte utstillinger er også en viktig del av Bakketuns kunstneriske praksis.

Parallelt med utstillingsvirksomheten har hun tatt oppdrag som avistegner/rettstegner for dagspressen; NRK, Dagsrevyen og Morgenbladet. Kunstpolitisk har hun, i tillegg til sin kunstnerpraksis, deltatt aktivt i diverse styrer relatert til Kunstscenen, blant annet Kunstnerforbundet, BONO, RSU – Oslo kommunes Kunstordning, KOPINOR, Lorck Schive Kunstpris, NBK og LNM.

Utdannelse: MA Kunstakademiet i Oslo, BA Gerrit Rietveld Academie Amsterdam, BA Tekstil Kunstakademiet i Oslo

Martine Linge

Martine Linge

Gjestelærer, Materialitet

Martine leker med overflatene til skulpturene sine. Hun fletter de myke gjenstandene, skaper former basert på veksling av positive og negative overflater, eller hun lager svulmende barokk-lignende former av epoksy som gir inntrykk av å være små skyer forvandlet til vaser eller kar. Når de henges på veggen, ser de ut til å være på nippet til å falle ned på grunn av sin visuelle vekt. Denne intrikate balansegangen er et trekk som kjennetegner de fleste av hennes verk. Det skaper den spesielle spenningen som betrakteren føler når han ser på disse skulpturene, den spesielle spenningen som får en til å holde pusten et øyeblikk. (Tekst, relativt fritt oversatt fra: Maareta Jaukkuri)

Utdannelse: Statens Kunstakademi Oslo, California College of Arts and Crafts

Vidar Koksvik

Vidar Koksvik

Gjestelærer, Glass

Vidar Koksvik er fødd i Naustdal i Sunnfjord. Han er utdanna ved ved Kunstskolen i Rogaland, og fortsatte sin utdanning i Sverige og England. Koksvik har fått priser som Norsk Forms pris Statens 2-årige arbeidsstipend for unge kunstnere (2000) og Scheiblers Legats Talentpris i Kunsthåndverk. Han har jobbet i England, Sverige, New Zealand, Randsfjord Glassverk og hatt glasshytte på Bærums Verk. Du kan finne Vidar Koksvik sine glasskomposisjoner bl.a. på Kunstindustrimuseet og Utenriksdepartementets kunstsamling. Og han har gjort ein rekke utsmykninger bl.a. ved Universitetet i Tromsø, cruiseskip, hoteller og barer.

Utdannelse: The surrey Institute of Art and Design, England BA(hons) 3DD, Glass Glasskolan i Orrefors, Sverige

Trond Nicholas Perry

Trond Nicholas Perry

Gjestelærer, Skulptur

Trond Nicholas Perry, født 1977 er utdannet ved NTNU-Kunstakademiet i Trondheim der han tok sin master grad i 2007. Trond jobber med installasjon, performance og grafiske arbeider, ofte med lyd som grunnmateriale og ledsagende inspirasjon. Arbeider verdt å nevne er Båtprosjektet KYS, Filmen “En Drøm til havs”, utsmykning ved Torridal Nye Barneskole, samt en rekke interaktive skulpturer med lyd i fokus. Perry er innkjøpt av Sørlandets Kunstmuseum, Norsk Maritimt museum og Universitetet i Agder.

Utdannelse: Kunstakademiet i Trondheim, BFA og MFA

Christian Tony Norum

Christian Tony Norum

Gjestelærer, Kunstnerisk Praksis

Christian Tony Norum (f. 1980) er utdannet ved Statens kunstakademi i Oslo. Han benytter seg av mange teknikker, hovedsakelig maleri, installasjon, performance og skulptur, og søker inspirasjon og fornyelse både i vår tid og i modernismens abstrakte uttrykk. Norum leker med kunsthistorien og blander den med observasjoner fra sitt eget liv. Bildene hans er rike på referanser, samtidig som de fremstår som svært frie og ubundne. Typisk for Norum er nettopp måten han forholder seg fritt til sine inspirasjonskilder og skaper særegne og personlige uttrykk i store og mindre formater. Når det gjelder hans maleri, er koloritten og penselføringen ekspressiv, heftig og dynamisk. Hans billedunivers er kraftfullt og sammensatt og uttrykker til fulle vår tidsånd.

Siden han gikk ut fra akademiet i 2012 har Norum stilt ut ved blant annet Galleri K, Trøndelag senter for samtidskunst, Munchmuseet, Kunstnerforbundet, Edvard Munchs atelier på Ekely, Oslo Kunstforening, Berlinbiennalen og Manifesta 11. i Zurich. Han er kjøpt inn av Nasjonalmuseet, Storebrand kunstsamling og en rekke private samlinger.

Utdannelse: 2010-12 MA Billedkunst, Statens kunstakademi, Oslo 2007-10 BA Billedkunst, Statens kunstakademi, Oslo

Liv Anne Lundberg

Liv Anne Lundberg

Gjestelærer, Fargelære, Offentlig Utsmykning, Prosjektplanlegging

Liv Anne Lundberg har gjennom et mangeårig samarbeid med sin mann Kyrre Andersen fullført utallige offentlige utsmykninger. På kunstskolen underviser hun i fargelære, offentlig utsmykning,  prosjektplanlegging og som koordinator for studentene i fordypningsperioden.

Utdannelse: Statens Håndverks og Kunstindustrihøgskole Oslo, Statens lærerhøgskole i forming

Roald Andersen (dy)

Roald Andersen (dy)

Gjestelærer, Tre, Lito, Skulptur, Upcycling

Roald Andersen (dy) jobber med skulptur, installasjon og teknig/mixed media på papir i tillegg til å jobbe med sosiale/samarbeidende prosjekter. Roald liker å jobbe med hverdagsobjekter som en stol, en seng eller et gulv og vri de om til objekter som ser ut til å leve sitt eget liv. Ved kunstskolen underviser Roald i skulptur, upcycling og litografi.

Utdannelse: Autodidakt

Maya Økland

Maya Økland

Gjestelærer, Fotografi

Maya Økland (f. 1980, Bergen, Norge) er kunstner og kurator. Arbeidene hennes er inkludert i kunstsamlingene til KODE Bergen Kunstmuseum i Norge (2020) og Halland Kunstmuseum i Sverige (2018). Hun har stilt ut på ulike arenaer som Varbergs Konsthall, Sverige; Fotogalleriet, Norge; Galleri SíM, Island; Telemark Kunstsenter, Norge; Kreuzberg Pavilion, Berlin; Galleria Huuto, Finland; Kjubh Kunstverein, Köln; Sermermiut, blant annet Grønland. Fotoboken hennes «Stranger in Motherland» ble utgitt av Teknisk Industri i 2017 og lansert i Norge på Rogaland Kunstsenter, Entrée og Podium.

Utdannelse: Mastergrad fotografi, Kunstakademiet i Bergen, MFA Photography, Bergen National Academy of the Arts, Utveksling ved Cleveland Institute of Art, OH, USA Utveksling ved Konstfack, Stockholm, Sverige Bachelorgrad fotografi, Kunstakademiet i Bergen

Helene Sommer

Helene Sommer

Gjestelærer, Video, Storytelling

Helene Sommer er en kunstner som jobber historiefortelling i forskjellige materialer og teknikker som tekst, collage, installasjon og video. På Kunstskolen i Kragerø underviser hun i videokunst og storytelling.

Utdannelse: Kunstakademiet i Oslo, UdK, Berlin

Lin Wang

Lin Wang

Gjestelærer, Keramikk, Porselen, Installasjon

Lin Wang er en billedkunstner som primært jobber med porselen, installasjoner og performance. Hun fokuserer på hvordan kunst kan bruke nye vinklinger og platformer for å dykke inn i dagens sosiale og personlige rom.

Utdannelse: Bachelor China Academy og Art Master KMD, UiB

Verena Winkelmann

Verena Winkelmann

Gjestelærer, Fotografi

Verenas kunstneriske praksis bearbeider temaer fotografisk over lengre tidsperioder, og arbeider serielt. Metoden gir henne et metodisk verktøy, for gjennom gjentagelser av et motiv oppnår hun tetthet og intensitet. Det serielle gir også betrakteren innblikk i tematiske nyanser og formale sammenhenger, i tillegg til å åpne opp for en rekke mulige betraktninger. Samlet sett handler Verenas kunstneriske virksomhet om å diskutere og utforske det visuelle, kunstnerens og betrakterens blikk, samt å utfordre hvordan vi snakker om bilder.

Utdannelse: Hochschule für Buchkunst und Grafik, Leipzig (MA)

Odd Fredrik Heiberg

Odd Fredrik Heiberg

Gjestelærer, Grafikk, Studieturkoordinator

Odd Fredrik er en prosjekt- og situasjonsorientert kunstner som jobber med svært ulike medier i de forskjellige kunstverkene sine. Kunstneren er opptatt av situasjonen kunstverket oppleves i, og benytter seg av det formspråk som passer til denne situasjonen.

Gjennom årene har dette resultert i alt fra maskininstallasjoner, videokunst og skulpturer, til verk utført i mer klassiske disipliner som maleri, tegning og grafikk.

Utdannelse: Vestlandets Kunstakademi, Willem de Kooning Academy (NL)

Hilde Tørdal

Hilde Tørdal

Gjestelærer, Offentlig Utsmykking

Hilde har jobbet sammen med Bård Tørdal siden de traff hverandre på kunstakademiet i Trondheim. Hun jobber med elektronisk kunst, robotikk og installasjoner, men også med offentlige utsmykningsprosjekt.

Hun har hatt et sterkt fagpolitisk engasjement og var styreleder for Norske Billedkunstnere fra 2013-2019. Hilde holder fremdeles en rekke verv nasjonal og internasjonalt. Hos oss har Hilde blant annet søkt penger til offentlig utsmykning for å dekorere fasaden til kunstskolen og holdt kurs i prosjektplanlegging og gjennomføring av utsmykning. Hilde jobber for tiden som daglig leder for Telemark Kunstsenter i Skien.

Utdannelse: Kunstakademiet i Trondheim (NTNU),Kunsthochschule Weisensee, Oslo Tegne & Maleskole

Christopher Rådlund (1970–2022)

Christopher Rådlund (1970–2022)

Gjestelærer, Maleri, Fargelære

Rådlund jobbet primært med malerier og grafikk, debuterte på Høstutstillingen i 1994 og holdt sin første separatutstilling i Galleri 27 i Oslo i 1998. Christopher Rådlund var en av drivkreftene bak kulturinstitusjonen Frie Kunster i Oslo, og var, gjennom sine tradisjonsorienterte figurative motiver, en sterk talsperson for kunstretningen. Christopher brukte en avgrenset palett med noen få hovedfarger og kontraster, og hans landskaper var «tungt stemningsladet på en måte som kan gi assosiasjoner til både følelsen av fremmedgjøring som man finner i Edward Hoppers bilder og Prins Eugens symbolisme».

Utdannelse: Konstindustriskolan i Göteborg, Statens Håndverks og Kunstindustriskole i Oslo, Kunsthögskolen i Umeå, Kunstakademiet i Oslo

Katinka Maraz

Katinka Maraz

Gjestelærer, Analogt og Digitalt Fotografi, Fotohistorie, Camera Obscura

Katinka Maraz er utdannet ved Kunsthøyskolen i Bergen, avdeling for fotografi. I tillegg til å være en dyktig fotokunstner har Katinka jobbet mange år med fagpolitikken: som nestleder og som styreleder for Forbundet Frie Fotografer.

Utdannelse: KHiB (KMD)

Lise Juel

Lise Juel

Gjestelærer, Grafikk, Dyptrykk, Koldnål, Linosnitt, Tresnitt

Lise Juel er utdannet i «printed images» ved ENSAD i Paris. Hun bor og arbeider på Skåtøy, innenfor bl.a. tegning, dyptrykk og silketrykk og underviser i grafikk.

Utdannelse: École nationale supérieure des Arts Décoratifs

Trude Johansen

Trude Johansen

Gjestelærer, Grafikk

Trude Johansen bor og arbeider i Moss, og har sin utdannelse fra grafikklinjen ved KHiO. Hun jobber innen ulike sjangere: grafikk, film og performance, som grafiker arbeider hun i hovedsak med tresnitt. Johansen har hatt flere separatutstillinger siden hun gikk ut fra KHiO i 2012, og har deltatt på en rekke gruppeutstillinger. Høsten 2019 er hun aktuell med en utstilling, sammen med to andre grafikere, på Trafo kunsthall i Asker i anledning Norske Grafikeres 100-årsjubileum.

Utdannelse: Master ved Kunstakademiet i Oslo, Utveksling ved École nationale supérieure des beaux-arts de Lyon Kunstakademiet i Oslo, Bachelor Universitetet i Oslo i Nordisk litteratur 1800-2000

Per Stian Johnsen

Per Stian Johnsen

Gjestelærer, Fotografi

Per Stian Johnsen er freelance fotograf og grafisk designer bosatt i Kragerø. Han har en alsidig praksis og lang erfaring i alt fra produktfoto til reportasjefoto.

Henriette Nilsen

Henriette Nilsen

Gjestelærer, Grafisk Design

Henriette Nilsen er illustratør, designer og billedbokforfatter. I 2008 fullførte hun sinin BA i Visuell kommunikasjon ved Kunsthøgskolen i Oslo og startet deretter opp Fauna design i Kragerø hvor hun tilbyr tjenester innen illustrasjon og grafisk design. Våren 2020 fullfører Henriette Nilsen sin Praktisk pedagogiske utdanning innen Didaktikk Kunst, design og håndverk ved Kragerø Kunstskole.

Utdannelse: UiB Kunsthistorie, Oslo Met Kunst og Design, KHiO Visuell kommunikasjon

Dag Jenssen

Dag Jenssen

Gjestelærer, Studiofotografering

 

Dag Jenssen har vært profesjonell fotograf  siden 2004, og jobber innen teater i Oslo og Grenland, reklame, kunst og utsmykninger, dokumentasjon og mer. Bosatt i Skien.

Rita Sørby

Rita Sørby

Gjestelærer, Keramikk

Rita er keramiker og bor i Kragerø. Der har hun eget verksted hvor hun lager hovedsakelig skulpturelle arbeider i porselen. Hun lager både torsoer til vegg og mindre bruksrettete arbeider. Rita har deltatt på en rekke utstillinger siden 2008 og separatutstillinger.

Utdannelse: Kunstskolen i Rogaland, Kunsthøgskolen i Bergen og Lærerhøgskolen i Notodden

Ole Morten Rokvam

Ole Morten Rokvam

Gjestelærer, Keramikk, Vedfyring, Milebrann, Raku

Rokvam er kjent som en aktiv og engasjert kunstner med et særegent uttrykk, der han henter inspirasjon fra industri og arkitektur. Skulpturelle kanner er et av hans varemerker. Han henter elementer fra industrien og kan bli inspirert av oljekanner og maskindeler fra nedlagte bedrifter. Han har flere separatutstillinger bak seg, både i USA og Norge. Ole Morten Rokvams foretrukne brenningsteknikk (raku) foregår ved at arbeidene blir brent til 1350 grader celsius i en vedfyrt ovn i opptil fem døgn.

Utdannelse: Indiana State University, Southern Methodist University i Dallas, Texas

Ann Kristin Einarsen

Ann Kristin Einarsen

Gjestelærer, Studiofotografering

Ann Kristin Einarsen er en norsk kunstner født og oppvokst i Narvik. Hun har i dag keramikkverksted i Oslo der hun primært jobber med skulpturelle objekter. Einarsen designer og produserer også funksjonelt kunsthåndverk og fokuset i 2019 var særlig viet vaser. Gjennom prosjektet 365 vaser lagde hun én ny vase for hver dag. Materialenes iboende egenskaper og det gode håndverket står sentralt i Einarsens arbeider. Hun jobber primært med keramikk og porselen og utforsker materialets egenskaper og muligheter. Inspirert av barndommen, der naturen var hennes boltreplass, fortsetter hun å leke med naturen ved å overføre barndommens fascinasjon for naturmaterialer til håndfaste og moderne designobjekter.

Utdannelse: MFA fra Kunsthøgskolen i Oslo. BFA, Institutt for keramikk, Kunsthøgskolen i Oslo, Avdeling for spesialisert kunst, Kunsthøgskolen i Bergen

Rina Eide Løvaasen

Rina Eide Løvaasen

Gjestelærer, Maleri

Rina Eide Løvaasen arbeider på tvers av medier, men med oljemaleriet som et utgangspunkt. For henne må maleriet overskride sin egen sjanger for å nå sitt potensial, for å bidra til ny innsikt. Løvaasen er opptatt av å utforske menneskets oppfattelsesevne og hvordan minnene våre endrer seg, med et redskap som angår oss alle: Klima. Menneskets evne til å fatte konklusjoner fungerer som den blinde flekken i øyet.

Utdannelse: Kurs i sten hos Linus Alfredsson, MFA Malmø Kunstakademi, BFA Malmø Kunstakademi, Strykejernet Kunstskole

Eirik Audunson Skaar

Eirik Audunson Skaar

Gjestelærer, Keramikk, Vedfyring, Milebrann, Raku

Eirik er billedkunstner og skribent med prosjekter innenfor miljø, bærekraft og kollektivt minne og i tillegg høgskolelektor innen skriving om kunst, design og arkitektur. I kunsten jobber han med marin søppelplast. Arbeidene handler om miljøkritikk og gjenbruk. Når han samler inn plast langs kysten, ser Eirik etter historier, slitasje og patina. Plastelementene kan fungere enkeltvis som talende objekter eller sammen som materiale i bilde og skulptur.

Utdannelse: Gjestelærer, Tekst, Skrivekurs, Søknadsskriving

Roald Sivertsen

Roald Sivertsen

Gjestelærer, Maleri, Tegning, Vannfarge

Roald Sivertsen er utdannet i klassisk tegning og maleri ved Firenze akademi for kunst, Italia,

Med den klassiske italienske tradisjonen som utgangspunkt, lager Sivertsen sine oljemalerier og tegninger. Hans arbeider viser ofte menneskelige møter med dyr eller grupper av mennesker i surrealistiske situasjoner, og gir dermed betrakteren mulighet til å reflektere over forholdet mellom mennesker og omgivelsene.

Arbeidene er ofte tvetydige, og med et snev av humor. Sivertsen viser oss skjønnhet, mot urovekkende, nostalgiske, formidlende eller motstridende stemninger.

Utdannelse: The Florence Academy of Art, Italy, Torild Ramberg Studio, Steinkjer

Daniel T. Jangmar Paulsen Plassen

Daniel T. Jangmar Paulsen Plassen

Gjestelærer, Prosjekt

Daniel er en kjent skikkelse i Kragerø. Han har en bred utdanning fra kunst og arkitektur og jobber prosjektbasert med flytende grenser mellom kunst, filosofi, byutvikling, satire og arkitektur. Daniel holdt til i en liten bokhandelen sin midt i sentrum av Kragerø, som desverre ble skadet da en nabobygning brant i 2023. For tiden jobber han med et kunst og stedsutviklingsprosjekt i Kragerø med navnet AKAK.

Utdannelse: Kunstakademiet i Trondheim (Bachelo)r 2002-2006, Oslo Arkitekthøyskole (2008-2012)

Kenneth Apeland

Kenneth Apeland

Gjestelærer, Silketrykk

Kenneth Apeland er navnet bak silketrykksbedriften Loco Mosquito. Til daglig jobber Kenneth på fergene i Kragerø Fjordbåtselskap men fritiden brukes fordypet i silketrykkeriets magiske verden – Loco Mosquito er spesielt kjent for sine konsert- og festival-plakater.

Utdannelse: Autodidakt

Lise Bottolfs

Lise Bottolfs

Gjestelærer, Skulptur, Armering, Betong, Grunnleggende Tegning

Lise finner ideer til arbeidene sine i metafysiske spørsmål om eksistens, evolusjon, kropp og etikk. Hun utforsker organiske og kroppslige former og modellerer frem skulpturer i leire eller betong. I støp bruker hun betong, acrystal (et miljøvennlig akryl-materiale), og eksperimenterer med nye bioplast materialer.

Utdannelse: Vestlandets Kunstakademi, KHIB, Bergen Chelsea Academy of Fine Arts, London

Gisle Harr

Gisle Harr

Gjestelærer, Skulptur, Tegning

De siste årene har Gisle Harr hovedsakelig jobbet med portrettet i forskjellige sammenhenger, mye basert på modellering av skalerte figurer som presenterer identiteter, enten med historiske, lokale, popkulturelle eller selvbiografiske referanser.

De samme motivene eller omgivelsene / bakgrunnene deres blir ofte presentert som malte scener som han enten bruker som bakgrunn for skulpturene eller presenterer som bare malerier.

Utdannelse: Kunstakademiet i Oslo, Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, the Hungarian art academy, Budapest, Oslo Tegne -og Maleskole

Cecilie (Cissi) Hultman

Cecilie (Cissi) Hultman

Gjestelærer, Tegning, Installasjon

For Cecilia Hultman handler tegning både om å forstå og om å konsumere: hun spiser virkeligheten genom blyantspissen, bearbeider den gjennom sin metabolisme og transformerer den til selvstendige kunstverk. Cissi var vinner av Skiens Kunstnerstipend 2017.

Utdannelse: Konstfack, Valand Art Academy

Jens Stegger Ledaal

Jens Stegger Ledaal

Gjestelærer, Grafikk, Tresnitt

Jens Stegger Ledaal er en norsk kunstner som arbeider innen skulptur, film og trykking. I 2007 grunnla han et prosjekt kalt Art Militia (nå kalt “Spatial Ops”) ved å bruke verktøyene og strukturene til militær organisasjon for å lage verk i skjæringspunktet mellom land art og performance. Den nåværende praksisen består av øvelser og ekspedisjoner der det overordnede målet er å utføre kunstneriske gester med forskjellige landskap som arbeidsområdet.

Utdannelse: Kunstakademiet i Trondheim (NTNU), Kunsthocschule Berlin-Weißensee

Tuva Gonsholt

Tuva Gonsholt

Gjestelærer, Glass

Tuva Gonsholt  jobber vanligvis med gjenstander i glass. Hun bruker ofte skarpe og klare farger, og viser temperament og lekenhet. Tuva jobber mye med detaljene, som lys og skygge av klart kontra frostet glass, og i forskjellige tykkelser av glass. Arbeidene er ofte kaldarbeidet med sliping, polering og sandblåsing, for å understreke formene og detaljene. Gjenstandene kan stå alene eller i grupper. Ideen er å lage gjenstander som er uttrykksfulle, dynamiske og sprek, men samtidig med myke, elegante og feminine former.

Utdannelse: Glass- og keramikkskolen på Bornholm

Hilmar Fredriksen

Hilmar Fredriksen

Gjestelærer, Performance

Hilmar Fredriksen er en pioner innen norsk performance. Han har for øvrig virket innenfor et bredt felt som innbefatter maleri, skulptur, video, installasjon, objekt, konseptkunst og scenografi. Hans arbeider beveger seg uanstrengt mellom momenter fra hverdagslivet og hans egen interesse for vitenskap, religion og moderne kunst. Når disse forestillingene sammenstilles, oppstår gjerne en form for humoristisk lek med elementene.

Utdannelse: Statens Kunstakademi, Oslo under Knut Rose

Anne Stabell

Anne Stabell

Gjestelærer, Tekstil

 

Anne Stabell arbeider konsekvent med tekstil. Hun har tidligere skapt både store vevarbeider og tredimensjonale nett ut i rommet. De nye arbeidene viser en ny retning med solide referanser til kunsthistorien, samtidig som trofastheten til håndverket og tradisjonen er på plass.

Den abstrakte ekspresjonismen oppsto i USA på 1950-tallet. Retningen, dominert av kunstnere som Jackson Pollock og Mark Rothko, oppsto som en motvekt mot konsumsamfunnet. Det håndlagde sto i kontrast til det masseproduserte. I flere av sine nye arbeider refererer Anne Stabell til Rothko. Arbeidene hans er kjennetegnet av rektangulære band eller blokker av farger, gjerne utvisket i kantene og flytende. Lignende strukturer finner vi igjen hos Stabell.

Utdannelse: Statens Håndverk og kunstindustriskole, Oslo, Arkitekthøgskolen i Oslo

Kjetil Harket

Kjetil Harket

Gjestelærer, Møbelsnekring, Tre

Kjetil er utdannet møbelsnekker og dekupør ved Carl Malmsten CTD i Sverige. I 2005 avsluttet han studiene med svennebrev i begge fagene, og fikk utmerkelsen ”lille silver” i disse. Han startet sin virksomhet i 2006, og har siden det gjort store og små oppdrag for det offentlige, så vel som det private markedet. Harkets arbeider spenner fra skulpturelle kunstmøbler, til praktiske moderne innredninger og støpeformer til industrien.

Utdannelse: Carl Malmsten CTD

Siri Sandersen

Siri Sandersen

Gjestelærer, Grafikk, Installasjon

Siri arbeider ofte med stedspesifikke og temporære installasjoner. I den senere tid har arbeidene rettet seg inn mot utforskning av begrepet romlighet, og hvordan vi forholder oss til rommets ulike dimensjoner. Når slutter rommet utenfor og et annet rom oppstår? Finnes det en terskel mellom begynnelsen og enden?

Utdannelse: Høgskolen i Telemark, PPU, pedagogikk Universitetet i Oslo Kunsthøgskolen i Oslo Kunsthøgskolen i Bergen

Luca Mereu

Luca Mereu

Gjestelærer, Fotografi

Luca Mereu har bakgrunn som fruktdyrker og produsent av olivenolje, honning, propolis og ost ved familiegården på Sardinia. Etter å ha utdannet seg som kunstfotograf og mørkeromstekniker i Storbritannia har han jobbet som kokk på restaurant og café i Norge, ved siden av fotopraksisen sin. Luca var en del av atelierfellesskapet K12 i Kragerø i flere år, der han bygget mørkerom sammen med kollega Marius Setesdal. Fellesskapet arrangerte jevnlig utstillinger med lokale kunstnere og kulturkvelder for et lokalt publikum. Luca har deltatt på Jomfrulandsutstillingen og på Sørlandsutstillingen med landskapsfotografiene sine flere ganger, og mottok i 2014 Sørlandsutstillingens reisepris. På Kragerø kunstskole har han holdt kurs i fotografi med digitalt pinholekamera.

Utdannelse: BA Fine Art Photography, University of Wales College, Newport. Analogue Photography & Analogue Colour Darkroom, City & Guilds Certificate, UK.

Catrine Danielsen

Catrine Danielsen

Gjestelærer, Utstillingsteknikk

Catrine Danielsen har jobbet med kunst og utstillingsteknikk i en årrekke. Firmaet hennes Laga Kunstbyrå jobber med kordinering, kuratering, komponering, montering, konsultering og arrangering av utstillinger, foredrag, konserter og happenings.

Utdannelse: OsloMet – Oslo Metropolitan University Oslo, Norway

Per Erik Schulze

Per Erik Schulze

Gjestelærer, Marinbiologi

Per-Erik Schulze er fra Kragerø og er utdannet marinbiolog med gode referanser fra et av verdens ledende universitet for marin økologi i Australia (James Cook University) samt Universitetet i Oslo. Han har vært aktiv i miljøbevegelsen siden 1987 som tønnegraver, giftjeger, feltbiolog og fagrådgiver, siden 1997 som ansatt i Naturvernforbundet.

Utdannelse: James Cook University, Universitetet i Oslo

Paul Onditi

Paul Onditi

Gjestelærer, Collage, Maleri, Kompisisjon

Paul Onditi er en del av en generasjon av unge afrikanske kunstnere som raskt vinner internasjonal oppmerksomhet. Onditis malerier er rikt lagdelte bilder som undersøker moderne globale spørsmål gjennom bruk av svært eksperimentelle, arbeidsintensive teknikker. Paul har en særegen teknikk hvor han lager collage med filmstrips, utskrifter, overførte bilder, paret ned lag med pigment, kaustisk soda og tynne lag med oljemaling.

Utdannelse: Hochschule für Gestaltung in Offenbach am Main

Franz Schmidt

Franz Schmidt

Gjestelærer, Tekstil

Schmidt har en kunstnerisk praksis i et overlappende område mellom tekstilkunst og kunsthåndverk som omfatter utstillingsvirksomhet, produksjon av stoffer til klær i industrisammenheng, forskning, undervisning og kuratoroppdrag. I det kommende året vil han være aktuell med utstilling i Bomuldsfabrikken Kunsthall i Arendal, samt som medkurator for utstilling om tekstil- og klesproduksjon og etikk ved Galleri F15 i Moss.

Utdannelse: Statens Håndverks- og Kunsthåndverkskole i Oslo.PhD ved Kunsthøgskolen i Oslo

Vigdis Helmersen

Vigdis Helmersen

Gjestelærer, Glassblåsing

Vigdis Helmersen eide og drev glasshytta Helmersen Glass i Kragerø. Vigdis har holdt kurs i glassblåsing for studentene våre og vi har overtatt utstyret fra glasshytta som nå brukes i glasshytta til Kragerø Kunstskole.

Henrik Rasmussen

Henrik Rasmussen

Gjestelærer, Keramikk, Porselen

Henrik Rasmussen arbeider hovedsakelig med porselen hvor han har fokus på funksjon. Vekt og tykkelse er også viktig da han og ønsker at arbeidene skal være så tynne som mulig. Han er inspirert av moderne japansk keramikk og tradisjonell skandinavisk design.

Utdannelse: Designskolen, KADK, Danmark