Land Art
På starten av hvert nye skoleår reiser vi ut til Jomfruland for å bli kjent med hverandre, bli kjent med naturområdene rundt skolen og for å Jobbe med Land Art. Denne kunstformen dukket opp på 60 og 70-tallet først og fremst i USA og Storbritania og deretter ble den plukket opp av kunstnere over hele verden. Kunstnere som jobber i dette feltet jobber direkte med landskapet. De bruker naturlige materialer som jord, stein og planeter for å lage små eller store installasjoner. I denne motbevegelsen mot kommersialiseringen av kunstnen jobber man ofte med tema som naturvern og miljø. På Jomfruland er dette spesielt viktig: Her er landskapet fredet og vi må passe på at kunsten vi lager der ute ikke endrer på eller skader landskapet.
Land Art
Første og andre studieår
En uke i begynnelsen av hvert skoleår, deltar alle i et landartprosjekt på Jomfruland. Her vil studentene i felleskap, etter gitte oppgaver, utforme temporære installasjoner i naturen og gjøre forsiktige inngrep i uterommet som et levende rom. Fokus er på ikke å gjøre inngrep som vil skade naturen vil stå sentralt, og lærere skal vise metoder for oppbygging av installasjoner som er nedbrytbare.
Uken med Land Art kommer som et av de første kursene på skolen og brukes som et kurs hvor studentene får bli kjent med hverandre og naturen rundt skole.
Mål for opplæringen er at du skal
- Kjenne til kunstformen Land Art, historikk og viktige kunstnere
- Bli kjent med dine medstudenter og med naturen rundt Kragerø
- Forstå ansvaret du har som kunstner når du jobber med Land Art
- Få en helhetlig forståelse for hvordan enkle endringer i et landskap kan endre opplevelsen til en betrakter
Jomfruland nasjonalpark er en marin nasjonalpark. En stor del av arealet på 117 000 mål er sjø og sjøbunn. Nasjonalparken er 27 kilometer lang og ligger på den ytre delen av kysten i Kragerø. Deler av Jomfruland og Stråholmen, Stangnes på fastlandet og et hundre og seksti holmer utgjør landarealet.
Nasjonalparken omfatter produktive sjøområder, rikt naturmangfold og vakre landskap. Raet dominerer i hele nasjonalparkens lengde, både i sjø og på land. Rullesteinstranda på utsiden av Jomfruland er nesten sju kilometer lang og den lengste åpne rullesteinstranda i Skagerrakområdet. Flere steder på holmene og på Stangnes er det jevne og fine svaberg og jettegryter.
Dyktige lærere som gir deg kunnskapen og verktøyene du trenger
På Kragerø Kunstskole har vi en rekke dyktige lærere. Uavhenging av forkunnskaper vil du få god innføring og forståelse av faget.
Grethe Gunneng har bakgrunn som tekstilkunstner og jobber med arbeidet i spennet mellom kunst og håndverk. Hun er inspirert av naturen: råmaterialer som torv og tarmskinn, slipte stener og slitte tekstiler.
På skolen jobbet hun fram til skoleåret 2024-25 med kunstfilosofi, kunstteori, land-art, installasjon, konsept og rom.
Utdannelse: Høgskolen i Telemark, Universitetet i Tromsø, Kunstakademiet i Tromsø
Studere på Kragerø Kunstskole? Send oss en søknad.
Tenker du at dette høres ut som et spennende fag? Send oss en søknad, vi tar inn nye studenter.
Grethe Gunneng. Gjestelærer Land Art
Per Erik Schulze. Gjestelærer lokal natur og marinbiologi.
Per-Erik Schulze er fra Kragerø og er utdannet marinbiolog med gode referanser fra et av verdens ledende universitet for marin økologi i Australia (James Cook University) samt Universitetet i Oslo. Han har vært aktiv i miljøbevegelsen siden 1987 som tønnegraver, giftjeger, feltbiolog og fagrådgiver, siden 1997 som ansatt i Naturvernforbundet.
Per-Erik bruker å besøke oss en av dagene vi er ute på Jomfruland for å fortelle om flora og fauna på og rundt øya. Han har fantastisk mye kunnskap om nærmiljøet vårt og har i mange år fulgt med på hvordan dyre- og plantelivet endre i skjærgården utenfor Kragerø.
Utdannelse: James Cook University, Universitetet i Oslo