Konsept og rom
Konseptuell kunst er en kunstbevegelse som dukket opp på 1960-tallet, og som vektla idéer og konsepter fremfor det tradisjonelle fokuset på estetikk og materiale. Den utfordrer den konvensjonelle kunstforståelsen ved å prioritere kunstnerens intensjon og tankeprosessen bak verket. Hovedfokuset til konseptuell kunst er ideen eller konseptet i seg selv, som ofte har forrang over den fysiske gjenstanden. Konseptet er essensen av kunstverket, og utførelsen eller mediet verket eller laget i er sekundært. Som et resultat kan konseptuell kunst ta ulike former, inkludert tekst, installasjoner, performance og til og med instruksjoner som seerne kan følge. Kurset i konsept og rom er en introduksjon til denne viktige delen av samtidskunsten.
Konsept og rom: Kajas projekt handlet om å aktivisere byen og bruke hele byrommet som utstillingsrom. Små trehus ble plassert ut om natten – og de som fant et slikt hus kunne «Ta det med eller la det stå». I lille Kragerø resulterte det i avisoppslag og intervju med Kaja, en effektiv inngripen i byrommet og en demokratisk fordeling av kunsten, gratis og tilgjengelig for alle, uansett alder eller økonomi.
Konsept og rom
Første og andre studieår
1. studieår: I dette faget fokuseres det på idé, innhold og mening i et konsept i en kunstsammenheng. Gjennom gruppesamtaler du undersøkelse og analysere gitte temaer. Med visuelle virkemidler og kreative metoder skal du arbeide med et konsept innenfor et udefinert/definert rom.
2. studieår: En videreførelse av kurs første år, der de jobber alene eller i gruppe. Med visuelle virkemidler og kreative metoder skal du arbeide med et konsept innenfor et udefinert/definert rom. Faget er overordnet fysisk materiale, håndverk og teknikk.
Mål for opplæringen er at du skal kunne:
- Analysere, undersøke og definere et konsept visuelt
Om kurset: Kurset i konsept og rom skiller seg fra de mer teknikk- og materialbaserte kursene som en kunstskole nødvendigvis må holde når unge studenter skal lære og prøve ut forskjellige kunstdisipliner. Samtidskunsten jobber i et vidt spenn av teknikker og materialer, men konseptbasert kunst har fremdeles den sterkeste stemmen.
I kursene utfordres du til å tenke kritisk om kunstens og kunstnerens rolle og oppmuntres til utforskning utover konvensjonelle medier, du kan eksperimentere med forskjellige former som installasjoner, performance og tekstbaserte verk.
Ved å undersøke konseptuell kunst lærer du å verdsette den kreative prosessen og de underliggende konseptene som driver kunstnerisk uttrykk. Denne tilnærmingen fremmer nyskapende tenkning og problemløsningsferdigheter, avgjørende for samtidskunstpraksis.
Forståelsen av konseptuell kunst hjelper deg til å sette pris på den historiske konteksten og utviklingen av moderne kunstbevegelser. Vi ønsker også at du som student skal kunne utfordre etablerte normer innen kunstverdenen, og fremme en mer inkluderende og demokratisk tilnærming til kunstnerisk skapelse.
Dyktige lærere som gir deg kunnskapen og verktøyene du trenger
På Kragerø Kunstskole har vi en rekke dyktige lærere. Uavhenging av forkunnskaper vil du få god innføring og forståelse av faget.
Karen Skog er en billedkunstner som arbeider med tegning, tekst, foto, selvbygde instrument, skulptur og funnet materialer i sine komplekse installasjoner. Karen er bosatt langt i Vinje, men er en viktig del av den faste staben av gjestelærere ved kunstskolen hvor hun har undervist i konsept og rom, skulptur, tre og installasjon.
Utdannelse: Kunst- og designhøgskolen i Bergen, University for Applied Arts Wien, og Nordland kunst- og filmskole
Studere på Kragerø Kunstskole? Send oss en søknad.
Tenker du at dette høres ut som et spennende fag? Send oss en søknad, vi tar inn nye studenter.
Karen Skog. Gjestelærer, Performance, Kunstteori, Tre, Skulptur, Konsept og Rom.
Kragerø Kunstskole er en ett- til toårig skole hvor du kan forberede deg til høyere utdanning eller gjøre deg deg klar til en profesjonell karriere innefor de visuelle yrkene. Ta kontakt for mer informasjon! Skolen eies av Kragerø Kommune.
Kragerø Kunstskole AS
Edvard Munchs vei 3
3770 Kragerø
(0047) 35 99 11 00
Kontoret er åpent fra 9-15
man-fre
Les vår personvernserklæring her.