fbpx

Fra kurs i video/tidsbasert kunst. Animasjon: Jarand Tangen Nilsson

Foto og video

Da Louis Daguerre presenterte sin oppfinnelse Daguerrotypiet (som senere fikk navnet fotografiet) for det Franske vitenskapsakademiet i 1839 endret verden seg for billedkunstnerne. Hvorfor skulle man bestille et portrett fra en maler når man i løpet av noen minutter kunne fremkalle et perfekt bilde. Malere kunne nå risikere å bli vurdert for om deres arbeider var foto-realistiske, og sakte men sikkert ble kunsten og kunstnerne frigjort fra kravet om å beskrive virkeligheten på lerretet med størst mulig presisjon.

Kunsten delte seg opp i forskjellige retninger som fokuserte på mer subjektive og ekspressive tolkninger av virkeligheten. Impresjonistene er et godt eksempel: I stedet for å jakte på en presis representasjon av virkeligheten løste de opp motivene sine i farger, former, lys og bevegelse. Fotografiet har hatt en enorm innvirkning på samfunnet: sosialt, økonomisk og demokratisk. Plutselig kunne en vanlig arbeider ha råd til et familieportrett, nyheter kunne etterhvert presenteres med bilder som fanget øyeblikket da nyheten ble skapt eller viktige personer som publikum trengte å forholde seg til. Lærebøker, til for eksempel en medisinerstudent, kunne bli illustrert med tydelige bilder som gav raskere forståelse av materialet. På begynnelsen av 1900-tallet ble også kunstnerne interessert i å bruke fotografiet, ekspresjonistene og surrealistene eksperimenterte mye med mediet – surrealistene var her en av de tidligste gruppen av kunstnere. Fotografiet inneholdt også kimen til et enda mer revolusjonerende medie: filmen. Oppfinnelsen av fotografisk film på gjennomsiktig cellulose-nitrat gjorde det mulig å lage lange ruller med hundrevis av små bilder på rullen. Hvis man lyste med en lampe gjennom den framkalte filmen og raskt (24 bilder i sekundet ble standaren etterhvert) viste fram bildene på et lerret kunne man se bevegelse: Moving Pictures forkortet til «Movies» var nå funnet opp og kunstnerne i det 20. og 21. århundre fikk nå enda et medie å jobbe med.

3d-modellering-lampe

Øvelse i digital collage i Photoshop. Bilde: Malin Lund Høgbråt

3D caroline scaled

Øvelse i å fotografere egne arbeider i enkel lysboks laget av en pappeske og litt matpapir. Bilde: Caroline Eldrup

Fotografi

Første studieår

Kurset skal gi en grunnleggende innføring i fotografisk teori og praksis. Du skal få kjennskap til fagets historie og utvikling, dets viktigste utøvere, samt forbindelseslinjene til den frie kunsten. Videre skal du gjennom praktisk arbeid og veiledning få opplæring og øvelse i å manipulere kameraet for å skape selvstendige kunstneriske uttrykk. Du skal dessuten bli bevisst deg selv som billedskaper og –mottaker i en videre forstand, og settes i stand til kritisk å kunne forholde seg til den visuelle informasjonsstrømmen i samfunnet.

Mål for opplæringen er at du skal 

  • Tilegne deg grunnleggende kamerateknikk
  • Vise forståelse for fotografi som kommunikasjonsmedium og selvstendig meningsbærende enhet
  • Kunne bruke kameraet for å skape tilsiktet fotografisk resultat
  • Tilegne deg grunnleggende fotohistorie

Andre studieår

Kurset skal fokusere på nytteverdien av fotografisk teori og praksis for studentenes kunstneriske virke. Gjennom verkstedbaserte øvelser og oppgaver skal du trenes i å bruke fotografiske verktøy i den kunstneriske prosessen. Videre skal du læres opp i kontrollert studiofotografering. Du skal gjøres i stand til selv å kunne avfotografere sine produkter for presentasjon og publisering både på trykk og web, og å være en aktivt styrende deltaker i en slik sluttprosess.

Mål for opplæringen er at du skal

  • Kunne bruke fotografiske uttrykk som en integrert del av ditt kunstneriske virke i forhold til idé, prosess og dokumentasjon
  • Kunne bruke digitalt fotografi til selvstendig kunstnerisk uttrykk/supplement
  • Kunne avfotografere egen og andres kunst på en tilfredsstillende måte

 

Video / performance

Første studieår

Du får en innføring i faget performance og ulike typer performance sin historie og form. Med igital videoteknikk, lyd, lys og redigering undersøker du videokunsten som en naturlig del av de tidesbaserte kunstdisiplinene.

Mål for opplæringen er at du skal

  • Uttrykke deg gjennom subjekt, objekt eller landskap i videoformatet
  • Forstå performancens betydning i kunsten
  • Forstå videoens betydning i kunsten

Søk studieplass her!

 

Dyktige lærere som gir deg kunnskapen  og verktøyene du trenger

På Kragerø Kunstskole har vi en rekke dyktige lærere. Uavhenging av forkunnskaper vil du få god innføring og forståelse av faget.

Helene Sommer er en kunstner som jobber med historiefortelling i forskjellige materialer og teknikker som tekst, collage, installasjon og video. På Kunstskolen i Kragerø underviser hun i videokunst og storytelling.

Utdannelse: Kunstakademiet i Oslo, UdK, Berlin

 

Les mer om alle lærerene her.

Studere på Kragerø Kunstskole? Send oss en søknad.

Tenker du at dette høres ut som et spennende fag? Send oss en søknad, vi tar inn nye studenter.

Helene Sommer

Helene Sommer. Gjestelærer, Video, Storytelling