Foto: Matt Walsh fra Unsplash
FAQ
FAQ: “Hva kan jeg bli etter endt utdanning”
Det er mange retninger å velge i: Utdannelsen forbereder deg på alle prosess- eller prosjektbaserte yrker som krever en kunstfaglig bakgrunn. Du kan for eksempel jobbe som kunstner, kunsthåndverker, grafisk designer, spilldesigner, karakter-designer, set-designer, arkitekt, scenograf, kulissemaler, illustratør, art director, sminkør, interiørarkitekt, tattovør, produktdesigner, prosjektleder, kunstnerisk konsulent og mange, mange, mange fler.
Studenter hos oss har startet opp egne enkeltmannsbedrifter, begynt i lære eller har søkt seg til høyere utdanning på kunstakademiene og -høyskolene i Norge og i utlandet.
Kursene våre gir deg en bred innføring i kunst- og designfag og gir deg tid til å skape din egen stil og ditt eget uttrykk. Du lærer teori og kunsthistorie: trenes i å analysere, diskutere, snakke om, presentere, stille ut og formulere egne tekster om arbeidene dine. Kursene fokuserer på tekniske, kunstfaglige utfordringer gjennom prosjektbaserte prosesser og du får en bred innføring i forskjellige disipliner og teknikker. Du møter gjestelærere som tar med seg sine erfaringer som profesjonelle kunstnere til skolen og får dermed et innblikk i hvordan man jobber etter endt skolengang.
FAQ: “Må jeg være 18 år for å gå på Kragerø Kunstskole?”
Helst: Men hvis du har veldig lyst til å søke til oss og er under 18 år anbefaler vi deg å ringe til oss først og diskutere søknaden din. I noen tilfeller kan vi vurdere å ta inn yngre studenter. Grunn for å ta inn en kandidat som er yngre kan for eksempel være at du viser et veldig høyt refleksjonsnivå, selvstendighet og kunstnerisk nivå gjennom søknaden, det kan også hjelpe på søknaden din hvis du bor i Kragerø med far, mor eller en verge som er forberedt på å ta aktiv del i utdannelsen din.
FAQ: “Hvor mye koster det å gå på kunstskolen?”
Semesteravgiften for skoleåret 2025/26 er på 30.000,- pr. semester. Semesteravgiften blir regulert hvert skoleår i henhold til satser fra Utdanningsdirektoratet. Betalingsfristen er 14 dager etter semesterstart.
For pengene får du blant annet bruke alt av spesialverktøy som du trenger og du har tilgang til verkstedene på kveldene, materialer som brukes under kursene. Datasalen har nye Mac Mini’er med 27″ skjermer. Hele Adobe-suiten er installert (alltid oppdatert) sammen med nyeste versjon av Rhinoceros 3D. Så fort du har gått gjennom sikkerhetskurs, og faglærer ser at du kan operere utstyret på en trygg måte, er 3D-printere, keramikk-ovner, treverksted, grafikkpresse osv. tilgjengelig for bruk gjennom hele året. Studietur er delvis sponset av skolen. Fotoutstyr kan lånes når du trenger det.
FAQ: “Må jeg kunne masse om kunst for å gå på skolen?”
Nei: Vi har studenter som har peiling på det meste og studenter som elsker å tegne men aldri har hørt om futuristene, post-modernismen eller Andy Warhol. Det første året får du et kræsjkurs i kunsthistorie og -teori og gjennom hvert kurs lærer du å se, analysere og kjenne igjen retninger og historiske linjer i kunsten. Vi fokuserer etterhvert mer og mer på samtidskunsten slik at du vet hva som skjer rundt deg idag, og kan snakke om egen kunst og andres arbeider, noe som er viktig f.eks. hvis du søker deg inn til kunsthøyskolene.
FAQ: “Er det vanskelig å finne hybel i Kragerø?”
Absolutt ikke: Kragerø er en ganske søvnig by på vinteren og det dukker alltid opp ledige hybler når sommerferien nærmer seg slutten til fornuftige priser. Skolen har tips om hvem du kan ringe og vi følger med på hvem som er seriøse aktører i markedet. Vi anbefaler deg å finne en hybel i Kragerø for å få mest ut av skoleåret: Da kan du bruke skolen på kveldstid og du blir lettere en del av gjengen ved skolen. Ta kontakt med oss så gir vi deg tips om hybler og leiligheter!
FAQ: “Hva kan man gjøre i Kragerø på fritiden?”
Kragerø er en livlig plass om sommeren med feriegjester på torget og i “blindtarmen” – en liten kanal som går langs kaikanten som er fylt til randen av småbåter i høysesongen. Her finnes også de fleste spisestedene og pubene i byen. Byen har et fint bibliotek, svømmehall, kino, kunstforening, bruktbutikker, caféer og gallerier.
Av mat kan vi anbefale en tur til slakteren Brødrene Brubakken i sentrum – en ekte slakter som lager fantastiske pølser og som kan levere alt man ønsker av kjøttmat. Det er også alltid verdt å stikke innom fiskebutikken Kragerø Sjømat på kaia – med ferskt studielån kan man kanskje spandere på seg en av hummerne som krabber rundt i butikkens saltvannstank? Eller man kan kjøpe en minst like god nystekt fiskekake og spise den på kaikanten.
Byens store trekkplaster er naturen og skjærgården. Fra sentrum går det ferger ut til de forskjellige øyene i skjærgården, Jomfruland er nok den mest kjente av disse øyene: En langstrakt og lav moreneøy hvor det er veldig populært å leie sykkel hos Sykkel-Knut og nyte vårsolen og den fantastiske blomstringen av hvitveis i april/mai. Du kan ta et kajakk-kurs, låne en av skolens kajakker og utforske skjærgården, eller du kan ta med et telt og fiskestang og ta ferga ut til en av øyene og finne et ledig svaberg. Ved skolen ligger Gunnarsholmen hvor man kan bade og sole seg, eller man kan gå ut på “Øya” og ta gangstien som er forankret i bergveggen til badeplassen Lindvika.
Om vinteren er Kragerø tom for turister og byen blir en søvnig og rolig by. Studentene søker seg som oftest til hverandre: lager middag sammen på skolen, filmklubb i forelesningssalen, spillekvelder, yoga; og mange foretrekker å jobbe ut over skoledagen og inn i kveldstimene med egne prosjekt, søknader til høyskoler osv.
Fra Tangen på E18 går ekspressbussene med jevne mellomrom sørover mot Kristiansand eller nord mot Oslo. Det tar i underkant av to timer til Kristiansand og to og en halv time til Oslo med disse bussene. Andre reisemål i nærheten er Skien og Porsgrunn (én time med bil) som har flere kinoer, svømmehaller, kaféer, kunstutstillinger osv. Det går buss til Neslandsvann stasjon hvor Sørlandsbanen går forbi. Nærmeste flyplass er Torp Sandefjord med direktefly til Trondheim, Berlin, London osv.
FAQ: Når utbetales studielån 2024?
Maksimalt basislån, inkludert den delen av lånet som kan bli til stipend, er på 151 690 kroner for studieåret 2024-2025 (hvis du studerer fulltid). Pengene blir utbetalt ut over hele studieåret, med tidligste utbetaling 15. august, og siste utbetaling 15. juni.26. juni 2024. Så fort du har møtt opp på skolen og betalt semesteravgiften raporterervi inn til Lånekassen at du er student hos oss slik at du kan få utbetalt studielånet ditt.
FAQ, FAQ, FAQ: Andre spørsmål?
Vi fyller opp listen med spørsmål etterhvert som vi får inn nye, hvis du lurer på noe annet en det vi har svart på på denne siden: Ta kontakt med oss her!